Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

perjantai 10. syyskuuta 2010

Lisää infoa junailusta Ukrainassa

No niin. Paneudun tuohon junamatkustamiseen vielä toistamiseen sillä joitakin seikkoja jäi vielä mainitsematta. Toki tarpeen tullen aiheeseen voi palata myöhemmin uudestaankin jos tarvetta ilmenee.
Eräs mielenkiintoinen systeemi ukrainalaisella rautatieasemalla on infopiste. Ei siksi etteikö niitä olisi muuallakin maailmassa vaan siksi että kysymykset ovat maksullisia. Kun siis haluat tiedustella esim. lipun hintaa tai aikataulua, tulee sinun lampsia luukulle jossa lukee joko Довiдко (ukrainaksi) tai Справочная (venäjäksi). Joskus luukku on merkitty logolla i. Infoluukulla on harvoin jonoa kuten lippuluukuilla. Lipunmyyjiltä on sitten turha yrittää mitään informaatiota saada. He vain tympeästi käskevät menemään infokioskille.
Toinen hyödyllinen palvelu juna-asemilla on Камера схову/Камера хранерия (ukr./ven.) eli matkatavarasäilytys. Sinne voi huoletta jättää laukut säilytykseen siksi aikaa kun kiertelee kaupungilla tms. ennen junan lähtöä. Säilytyksen hinta toki vaihtelee asemittain ja nousee ajan myötä mutta edullista se on joka tapauksessa. Jättäessäsi laukut säilytykseen saat kuitin jota vastaan laukut voi haluttaessa noutaa. Säilytys maksetaan etukäteen sen mukaan kuinka kauaksi aikaa laukut haluaa säilöön jättää. Ainoa asia jonka kanssa tulee olla tarkkana ovat säilön aukioloajat. Usein säilö suljetaan keskellä päivää joksikin aikaa. Muistaakseni esim. Donetskissa 13-14. On ikävä yllätys jos säilö on kiinni eikä laukkuja saa kun juna on lähdössä.
Ukrainalaiset junathan ovat harvoin myöhässä, kiitos sen että ne ovat niin hitaita. Jos nouset kyytiin junaan jostain muualta kuin ensimmäiseltä asemalta, on syytä olla laiturilla ajoissa. Tämä pätee eritoten pienillä paikkakunnilla joissa juna pysähtyy vain minuutiksi tai kahdeksi. Ukrainalaisilla on mielenkiintoinen tapa rynniä sisään ja ulos kuin henki olisi kyseessä. Sisäänmennessä tämän vielä ymmärtää sillä silloin saa varattua parhaat paikat matkatavaroille mutta on hupaisaa katsoa sitä kaaosta joka syntyy jo hyvissä ajoin ennen kuin juna on määränpäässä. Ihmiset tunkevat eteiseen aivan kuin juna olisi tulessa.
Joissain lähteissä mainitaan että lakanat junissa olisivat maksullisia mutta tämä ei pidä paikkaansa (enää). Lakanat ja pyyhe kuuluvat lipun hintaan. Ne tulee itse palauttaa konduktöörin koppiin matkan lopulla. Kuitenkin mielellään hyvissä ajoin. Ei vähiten tuon ruuhkan vuoksi.
Hyttiluokat junissa ovat siis jo mainitut Плацкарт (platskart) eli kolmas luokka jossa on avoimet, ilman ovia olevat makuusopet ja sänkyjä myös käytävän suuntaisesti (itse olen aina matkannut platskartissa), Купе (kupe) eli toinen luokka jossa on ovelliset hytit ja lukulamput sekä СВ (SV) eli ykkösluokka jossa on hyttiä kohti vain kaksi sänkyä. Kaikissa junissa ei ole ensimmäisen luokan vaunuja.
Jos junalippujen ostaminen ominpäin ahdistaa voi apua pyytää majapaikastaan. Useat hotellit sekä hostellit voivat hankkia junalipun pyydettäessä tai ainakin kirjoittaa lapun lipunmyyjää varten. Esim. Lvovissa voi suositella ainakin Old Ukrainian Home Hostelia jossa on erinomaisen ystävällinen palvelu. Useissa suurissa kaupungeissa on myös lipunmyyntitoimisto joka on usein keskustassa. Koska juna-asemat ovat usein melko kaukana keskustasta on tällainen toimisto helpompi paikka ostaa liput kuin mennä asemalle. Usein toimistoissa on myös vähemmän jonoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti