Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Internetkahvilan etsintää Dzerzhinskissä

Koska minulla ei ole ollut internetyhteyttä majapaikassani Dzerzhinskissä olen pannut ilolla merkille uusien internetkahviloiden ilmestymisen kaupungille.
Palataan tuohon nettijuttuun vielä mutta kerron hieman kaupungista ensin.
Dzerzhinsk on siis noin 40 tuhannen ihmisen pikkukaupunki Donetskin oblastissa Itä-Ukrainassa. Kaupungin pääelinkeino on ollut ja lienee vieläkin hiilikaivostoiminta kuten niin monessa muussakin kaupungissa Donbassin alueella. Tämä n.70 km Donetskista pohjoiseen oleva paikka muistuttaa ulkonäöltään enemmän suurta kylää kuin kaupunkia. Suomessahan samankokoinen paikkakunta on jo kohtuusuureksi luokiteltava. Ensimmäinen supermarket-tyylinen kauppa liukuhihnakassoineen ilmestyi vasta viitisen vuotta sitten eikä niitä tänä päivänäkään ole kuin kaksi. Suurin osa elintarvikkaupoista on neuvostotyylisiä eli hymytön babushka seisoo tiskin takana ja häneltä pitää pyytää jokainen tuote.
Siksi olinkin yllättynyt että kaupunkiin olikin avattu jopa neljä internetklubia. Useimmiten klubit Ukrainassa ovat tosin täynnä jotain counterstrikea tms. pelaavia varhaisteinejä ja netin käyttäjät ovat vähemmistössä.  Eräänä päivänä minun sitten piti alkaa varailemaan bussilippuja Suomeen ja siihen tarvitsin nettiä. Puhelimen kautta pystyi avaamaan yhteyden kämpillä olevaan koneeseen mutta jostain syystä Eurolinesin ja Ecolinesin sivut eivät tästä vaihtoehdosta tykänneet. No, eihän se mitään, olihan kylillä inetklubeja..
Astelin ensimmäiseen klubiin mutta jo oven avattuani huomasin paikan olevan jokseenkin hyödytön tarkoitusperiäni ajatellen. Tietokoneiden sijasta tilan täyttivät pokeri- ja muut kolikkoautomaatit sekä baaritiski. Seuraavassa paikassa oli jopa neljä tietskaria mutta ne eivät kuulemma toimineet. Tässä vaiheessa aloin muistella uudehkoa lakia joka oli kieltänyt varsinaisten peliluolien pidon Ukrainassa varsinaisia kasinoita lukuunottamatta. Lain yksityiskohtia en tunne mutta arvasin heti mistä on kysymys. Maan tapojen mukaan lait on tehty kierrettäviksi ja tästä syystä kolikkopeliluolat on muutettu virallisesti internetklubeiksi. Kävin vielä varmuuden vuoksi yhdessä klubissa jossa tytöt neuvoivat minua kokeilemaan Postista. No, olin aiemmin käynyt Dzerzhinskin postissa ja tiesin että sieltä ei varmasti löydy edes laskukonetta, saati tietokonetta joten minun oli suunnattava Donetskiin asti saadakseni liput tilattua.. No, sellaista sattuu välillä/usein Ukrainassa eikä siitä kannata stressata.
Dzerzhinskin keskustaa sateen jälkeen.
Matkailijalle tuskin tulee vastaavia ongelmia isoissa kaupungeissa liikkuessa mutta jos pikkupaikkakunnalla näkee internetklubin ei sen varaan kannata juurikaan laskea. Isoissa kaupungeissa on paljon internetkahviloita sekä useimmat hostellit tarjoavat ilmaista nettiä. Joten esim. omaa kannettavaa tuskin kannattaa raahata mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti