Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

perjantai 19. marraskuuta 2010

Ukrainan luontokohteista / Svitjaz-järvi

Kovinkaan moni suomalainen ei miellä Ukrainaa maaksi jolla olisi paljon tarjottavaa luonnosta kiinnostuneelle matkailijalle. Luulo on väärä sillä monipuolisen luonnon omaava maa tarjoaa hyvin monipuolisen kirjon luontomatkailukohteita. Täytyy tosin myöntää etteivät paikallisetkaan näitä kohteita välttämättä laajemmin tunne, ainakaan oman Oblastinsa ja Krimin ulkopuolelta. Toki Karpaatit on noussut jonkilaiseksi vaellus- ja lasketteluturismin keskukseksi muttei sekään ole kansainvälisesti ainakaan vielä kovinkaan tunnettua aluetta.
Ajattelin siis esitellä joitakin erilaisia kohteita aina silloin tällöin ja tänään vuorossa Svitjaz-järvi aivan Ukrainan luoteiskulmassa, Puolan ja Valko-Venäjän rajojen tuntumassa. Automatkailijalle joka saapuu Ukrainaan Puolan kautta on Svitjazin ympäristö hyvä paikka ensimmäiselle pysähdykselle.
Itse järvi on Ukrainan laajin sekä myös syvin luonnollisesti muodostunut järvi, ja vaikka suomalaiset lienevät tottuneet järvimaisemiin kotimaassaan, tarjoavat Svitjazin kirkkaat ja puhtaat vedet ympäristöineen miellyttävän ja erikoisen paikan nauttia Ukrainan luonnosta.Vesi on moninpaikoin niin kirkasta että näkyvyys on hyvä pohjaan saakka. Vaikka järven keskisyvyys on vain 6,9m ja rannat jatkuvat pitkälle erittäin matalina on Svitjazin syvin kohta kuitenkin jopa 58,4m.
Svitjaz on itseasiassa vain yksi Shatskin kansallispuiston (Шацький національний парк) järvistä, vaikkakin suurin ja tunnetuin. Alueen keskus on siis pieni Shatskin kaupunki. Kansallispuiston antimista kiinnostunut matkailija löytää myös infokeskuksen joka sijaitsee Svitjazin kylässä hieman Shatskin lounaispuolella. Osoite on Ulitsa Zhovtneva 61. Avoinna: Ma-Pe 9-18. Viikonloput suljettu.
Kalastusta kannattaa myös Svitjazilla kokeilla sillä koko Volynian oblasti jossa siis Shatskin kansallispuisto sijaitsee on säilynyt verrattain hyvin neuvostoaikaiselta teollistumiselta ja on näinollen puhdasta kalastusaluetta päinvastoin kuin niin monet muut Ukrainan vesistöt. Onkeen voi tarttua mm. lahna, hauki, monni tai paikallisten suurena herkkuna pitämä ankerias.
Järvellä on myös kuulemma erikoinen kemiallinen koostumus, jota en tosin sen tarkemmin en tunne (ilmeisesti jodia ja glyseriiniä ainakin), mutta järvellä sanotaan olevan parantavia vaikutuksia. Toisen maailmansodan aikana vakavia palovammoja saanet pilotit ja tankkikuskit saapuivat järveen kylpemään ja parantelemaan ihoaan. Iho pehmenee veden vaikutuksesta ja tulee miellyttävän tuntuiseksi.
Shatskin kansallispuistosta löytyy myös muuta puuhaa kuin järvessä pulikointi sillä alueella on lukuisia virkistysmahdollisuuksia kuten vaellusreittejä (kannattaa välttää eksymistä, varsinkin yli Valko-Venäjän rajan), terveyskylpylöitä sekä erilaisia lasten- sekä urheiluleirejä. Iltaisin on toki ihan tunnelmallista vain grillata shashlikia ja siemailla horilkaa samalla kauniita maisemia ihaillen.
Vaikka Shatskiin on toki ehdommomasti helpointa tulla autolla, pääsee sinne myös julkisilla kulkuneuvoilla. Jos tulee Puolasta ja on saapunut Ukrainaan Jagodinin rajanylityspaikalta joka on Shatskiin/Svitjaziin tullessa suositeltavinta, on käännyttävä noin kuusitoista kilometriä rajanylityksen jälkeen pohjoiseen lähellä Ljubomlin kaupunkia (jonne tienviitat ohjaavat). Julkisilla tultaessa voi valita joko Kiova-Lvov tai Kiova-Kovel junan ja jatkaa matkaa Kovelin keskusbussiasemalta linja-autolla Svitjaziin.
Majoituksena voi käyttää vaikka omaa telttaa mutta myös kotimajoitusta sekä guesthouseja on alueella tarjolla. Esim. Shatski Ozera Guest House, Puh: +380 3355 95121. Nettisivua ei valitettavasti ole (ainakaan löytynyt). Hinnat liikkuvat 20:n dollarin kieppeillä per yö per huone.
Koska alue on vielä turismin suhteen lastenkengissä ei majoitukselle kannata asettaa suuria vaatimuksia. Toisaalta asia on myös koettava positiivisena sillä varsinkaan Euroopasta tuskin löytyy enää montakaan näin perusturistireiteiltä sivussa olevaa paikkaa. Se on ehdottomasti yksi Svitjaz-järven ja koko Shatskin kansallispuiston suurimpia vetovoimatekijöitä ja osa viehätystä.
Svitjazin nettisivuilta löytyy lisätietoja esim. majoituksesta ja hinnoista, tosin vain venäjäksi. Shatskin (Шацьк) kotisivut ukrainaksi täällä.
Laitetaan tähän vielä linkki Volynian bussiaikatauluihin. Paikasta kiinnostuneet voivat lähetellä mailia niin auttelen sitten tarvittaessa tietojen selvittelemisessä mahdollisuuksien mukaan.

Järvimaisemia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti