Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

tiistai 23. marraskuuta 2010

Lviv, Lvov, Lwow, Lemberg, Leopolis...


Monilla eri nimillä on kaupunkia historian saatossa kutsuttu, ja sen monipuolinen historia näkyy nimien moninaisuuden lisäksi myös arkkitehtuurissa, ilmapiirissä ja jopa hautausmailla.
Lvov on yksi turistin kannalta helpoimpia kohteita koko Ukrainassa. Syitä on monia.
Kaupunkiin on ensinnäkin helppo tulla sillä se sijaitsee lähellä Ukrainan länsirajaa joten välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä eri puolille Eurooppaa. Välimatkojen lisäksi myös yhteydet toimivat hyvin niin linja-autolla kuin junallakin. Esim. suomalaisen on helppo matkustaa Lvoviin bussilla Tallinnasta. Toki matka on ajallisesti pitkähkö joten hyvää lukemista kannattaa varata mukaan. Taukoja matkalla toki on joten eväitä voi ostaa lisää matkan edetessä. Lvoviin pääsee toki myös lentäen mutta tällöin koneenvaihto esim. Kiovassa tai Wienissä on välttämätön.
Koska Lvov on Ukrainankin mittakaavassa poikkeuksellinen kaupunki, se vetää turisteja puoleensa niin Ukrainasta kuin monista muistakin Euroopan maista. Pääasiassa toki Puolasta. Suurehko turistien määrä on aiheuttanut sen että monet matkailijan tarvitsemat palvelut ovat helposti saatavilla eikä paikallista kieltä osaamattomaankaan suhtauduta kuin ulkoavaruuden muukalaiseen kuten niin monissa muissa kaupungeissa. Paikallisten englanninkielentaitokin tuntuu olevan paremmalla tolalla kuin muualla Ukrainassa. Eräs nuori lvovilainen nainen väitti tämän johtuvan kaupungin koulujen korkeasta tasosta, mutta se lieni vain lvovilaisille tyypillistä yltiöpäistä kotiseuturakkautta.
Myös hintataso on Lvovissa pysynyt kohtuullisen alhaisena verrattuna esim. Kiovaan ja Krimin turistikohteisiin vaikka suuret matkailijamäärät usein aiheuttavat hintojen nousua. Kesällä 2010 maksoi puolen litran oluttuoppi vanhankaupungin “keskustorilla” Ploshsa Rynokilla huimat 70 senttiä. No, se oli poikkeuksellisen edullista mutta kuitenkin..
Lvovista kiinnostunut matkailija löytää kaupungista paljon tietoa netistä mm. sivuilta kuten www.inlviv.info ja www.inyourpocket.com (kannattaa avata PDF-versio josta löytyy enemmän tietoa). Itse suosittelen visiittiä Litshakivsken hautuumaalle joka on tunnelmaltaan hyvinkin erikoinen. Kaunis ja kammottava yhtä aikaa. Eri uskontokuntien edustajat kuten ortodoksit, katoliset ja juutalaiset lepäävät sikin sokin hyvässä sovussa. Myös useita ukrainalaisia merkkihenkilöitä on myös haudattu tänne. Sisäänpääsy nykyään museona toimivalle hautuumaalle 10 UAH (opiskelijat sisään halvemmalla). Toinen käymisen arvoinen paikka on tietysty kaupungin nimikko-olutta valmistava Lvivske-panimo osoitteessa Kleparivska 18. Panimon ohessa myös panimomuseo jossa myynnissä myös olutta ja "fanituotteita". Myös panimoravintola paikasta löytyy.
Edullista mutta hyvää ruokaa saa hauskasti sisustetussa Kryjivka-ravintolassa Ploshsa Rynokin kupeessa (os. pl. Rynok 14). Paikka on hieman hankala löytää sillä varsinaisia kylttejä ei ole ja ovikin on visusti kiinni. Oveen tulee kolkuttaa ja vartija tulee avaamaan oven ja lausuu sanat “Slava Ukraini” eli kunnia Ukrainalle. Tähän tulisi vastata “Herojam Slava”, eli kunnia sen sankareille. Kaikki tämä johtuu siitä, että Kryjivka mukailee teemaltaan UPA:n eli toisen maailmansodan aikaisen Ukrainan Vastarinta-armeijan pesäpaikkaa. Kyseinen armeija nauttii suurta arvostusta Lvovissa sekä koko Länsi-Ukrainassa kun taas idässä sitä pidetään vähintään kyseenalaisena natsijärjestönä joka murhasi turhaan myös siviilejä. Totuus lienee josskin noiden vaihtoehtojen välissä, ja UPA taisteli myös natseja vastaan.
Taistelut jatkuivat neuvostojoukkoja vastaan aina vuoteen 1949. Kryjivkan kotisivut täällä (ukrainaksi tietysti:)).
Majapaikkoina olen itse käyttänyt hostelleja joista voin suositella varsinkin Old Ukrainian Home Hostelia. Paikka on kalustettu kuin vanha ukrainalainen koti ja asuupa siellä kissakin. Ystävällinen palvelu ja hyvä sijainti. Henkilökunta auttaa myös esim. junalippujen ostossa. Toinen mukava paikka on Shevtshenko-hostel, joka on varsinkin sijainniltaan ja hinnoiltaan erinomainen. Molemmat hostellit varattavissa Hostelworld.comin kautta.

Näkymä Shevska-katua myöden Dominikaaniselle katedraalille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti