Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

perjantai 27. elokuuta 2010

Junamatkustamisesta

Junalippujen hinnat ja ostaminen ovat askarruttaneet monia joten kertoilen seuraavassa hieman asiasta.
Ukrainan sisäisiä junalippuja ei voi ostaa Suomesta käsin vaan vasta paikanpäällä Ukrainassa. Myöskään venäläisiin juniin eivät suomalaiset matkatoimistot myy halvimpia, eli platskart-lippuja.
Useimmilla rautatieasemilla on erikseen kassat kyseisenä päivänä lähteville sekä myöhemmin lähteville junille. Jos kielitaito ei riitä lipun ostamiseen, voi aivan hyvin kirjoittaa määränpään nimen (mielellään kyrillisin kirjaimin), päivämäärän, kellonajan ja halutun luokan nimen lappuselle (esim. плацкарт tai купе) ja ojentaa sen lipunmyyjälle. Useimmiten lipunmyyjät ovat iäkkäänpuoleisia täti-ihmisiä joten heidän on turha olettaa puhuvan englantia. Venäjää he toki ymmärtävät mutta patrioottisessa Länsi-Ukrainassa saattavat kieltäytyä sitä puhumasta. Tätä tosin harvemmin turisteille tapahtuu.
Hintoja voi tarkastella Ukrainan rautateiden kotisivuilta www.uz.gov.ua. Valitettavasti sivuilta ilmenee vain Kiovan kautta kulkevien junien hinnat. Arvioita on kuitenkin sivujen avulla helppo tehdä. Sivut ovat ukrainaksi ja venäjäksi. Suora linkki hintasivuille (venäjänkielellä) täältä.
Kesällä 2010 juna Donetskista Lvoviin, eli lähes maan päästä toiseen maksoi noin 120 UAH eli silloisella kurssilla n. 12 euroa. Ja vaikka kaikki muu tuntuukin Ukrainassa kallistuvan, pysyvät junaliput sentään kohtuullisissa hinnoissa.. :)
Eritasoisista lipuista suosittelen ehdottomasti platskart- eli halvinta luokkaa. Ei ainoastaan edullisen hintansa vuoksi vaan myös siksi että siellä pääsee kokemaan aitoa paikallista elämänmenoa parhaimmillaan. Usein platskartissa syntyy kiehtovia keskusteluja vaikkei edes yhteistä kieltä juurikaan olisi. Kannattaa varata jotakin purtavaa (piirakoita asemalta, voileipiä tms.) ja vaikka pari pulloa olutta mukaan sekä itselle että matkaseuralle. Ukrainalaiseen vieraanvaraisuuteen kuuluu tarjota omia eväitä tuntemattomillekin kanssamatkustajille. Junaan nousee myös matkan varrella kaupustelijoita jotka myyvät mm. olutta, piirakoita tai jäätelöä. Ai niin. Tupakointi on ukrainalaisissa junissa tätänykyä kielletty joten sauhuilla täytyy käväistä junan pysähtyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti