Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

maanantai 12. syyskuuta 2016

Junalippu netistä.

Olen vuosia sitten kirjoittanut ohjeita junalipun ostamiseen liittyen mutta ajat muuttuvat. Helpompaan suuntaan tällä kertaa onneksi.

Nykyään nimittäin ukrainalaiseenkin junaan voi ostaa lipun kätevästi suoraan netistä ja näin välttää pitkän odotuksen asemilla sekä kieliongelmat. Lisäksi kun on aikaisin liikkeellä saa varmasti lipun haluamalleen päivälle. Varsinkin platskart-luokan liput myydään nopeasti loppuun eritoten loma-aikoina.

Ukrainan rautateiden sivut lipunmyynteineen löytyvät edelleen sivulta uz.gov.ua. Kielivaihtoehtoina ukrainan tai englannin kieli. En muista oliko venäjä ennen kielenä vai ei mutta ainakaan enää ei ole.

Yleensä liput tulevat myyntiin 45-vuorokautta ennen lähtöpäivää. Ainakin teoriassa. Joskus minulle tuntemattomasta syystä tämä voi tapahtua myöhemminkin, mutta onneksi se on melko harvinaista.

Eräs omituinen ominaisuus sivuilla on nimien kirjoitusasu. Oikeanlaisen nimen löytäminen saattaa englanninkielisessä versiossa ottaa aikansa. Kiova täytyy toki kirjoittaa ukrainalaisittain Kyiv (ei Kiev). Esimerkkinä olkoon vaikka Kamianets-Podilsky joka kuuluu aikatauluhaussa kirjoittaa Kam"Ianets Podil"S"K. Kuitenkin nimet vaihtelevat myös sivuston sisällä. Aikatauluhaussa kuuluu kirjoittaa esim. Rahiv kun taas "Online ticket booking"-haussa Rakhiv. Haluttu kaupunki kyllä lopulta jotenkin löytynee.

Internetin kautta ostamisessa on vielä sekin etu että istuma-/makuupaikan saa itse valita eli ei joudu vasten tahtoaan yläsänkyyn. Mikäli kyseessä on päivällä tehtävä matka kannattaa klikata kohdasta "Bed linen" ruksi pois niin lipun hinta tippuu eikä saa turhaan lakanapakettia.

Paikan valinnan jälkeen syötetään normaalisti maksukortin tiedot ja lippu on valmis printattavaksi. Se myös lähetetään sähköpostiin joten ei hätää jos ei satu olemaan printterin äärellä. Maksuvälineenä käy myös electron-/debit-kortti.

Junalippu välille Kiova - Nizhyn.


Ylläolevan kaltainen lippu on valmis käytettäväksi sellaisenaan. Посадочний документ eli Boarding pass.

Joskus saattaa saada hieman toisennäköisen lappusen jollaisesta minulla ei tähän hätään ole kuvaa. Siinä ei kuitenkaan ole neliönmuotoista viivakoodia vaan pitkulainen viivakoodi ylävasemmalla. Tällainen lippu tulee käydä vaihtamassa aseman lipunmyyntitiskillä varsinaiseen lippuun. Sitä ei kannata jättää viime tinkaan mahdollisten (todennäköisten) jonojen vuoksi.

Vaihdettavat liput ovat kokemusteni perusteella kuitenkin harvinaisia sillä olen vain kerran sellaiseen törmännyt. Tämä oli välillä Chernivtsi-Lviv.

Muuten tiedot ovat samat kuin tiskiltäkin ostetussa lipussa eli:

Прізвище. Ім'я - Sukunimi, Etunimi (tässä peitetty)

Вагон - Vaunu

Місце - Paikka (tässä 012)

Loput kuten lähtö-/saapumisajat ovatkin pääteltävissä.

Tällä hetkellä liput juniin ovat erittäin edullisia jopa aiempaan verrattuna. Esimerkiksi ensimmäisen luokan makuuvaunupaikka Kolomijasta Kiovaan maksaa alle 20€. Kupe-lipun hinta maksaa alle kympin ja platskart-paikka muutamia euroja.

Tupakointi on nykyään kielletty koko junassa mukaanlukien eteistilat joissa ennen sai polttaa. Tämä ei tietystikkään polttamista estä.

Muistuttaisin vielä että edelleenkin junaan kannattaa ottaa mukaan omaa vessapaperia sillä sitä on yleensä tarjolla vähän ja sekin on heikkolaatuista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti