Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

torstai 9. tammikuuta 2014

KBP

Suuri osa suomalaisista saapuu Ukrainaan Kiovan Borispolin (KBP) lentokentän kautta. Se Kiovan toinen lentokenttähän on pienehkö, lähellä keskustaa sijaitseva Zhulyany (IEV) jota käyttää muun muassa Wizzair.

Borispolin kentällehän rakennettiin vuoden 2012 jalkapallon EM-kisoja silmälläpitäen uusi ja hieno (?) D-terminaali johon suurin osa ulkomaanlennoista saapuu (ja myös lähtee, toki). Suunnittelussa on ollut muistaakseni mukana arkkitehtuurin huippuja ihan Japanista saakka. Terminaalissa on 60 check-in tiskiä ja 28 passintarkastuspistettä jne. joten kaiken pitäisi sujua nopeasti ja kitkatta. Ja sujuuhan se.

Mutta. D-Terminaalissa on vain YKSI pieni kahvila ja YKSI pieni kauppa josta sieltäkään ei saa ukrainalaisia juomia tai muita paikallisia tuotteita. Nämäkin turhakkeet sijaitsevat turvatarkastuksen takana. Ai niin, olihan siellä myös yksi kioski..

Ennen check-iniä voikin nauttia YHDEN lehtikioskin palveluista. Kannattaa siis tehdä mahdolliset tuliaisostokset ennen kentälle tuloa. Tuo lehtikioski sijaitsee kolmannessa kerroksessa joten saapuvat matkustajat joilla on vaikkapa jano, joutuvat kipuamaan pari kerrosta saadakseen pullon vettä. Pankkiautomaatteja ja rahanvaihtopisteitä sekä taksimiehiä (yllätys) on riittävästi.

En ole kiireessäni ehtinyt käydä kurkkaamassa vanhaa B-terminaalia joka nykyään palvelee Ukrainan sisäisiä lentoja. Ainakin ennen siellä (ja sen vieressä) oli runsaasti kioskeja, baareja sun muuta mukavaa joten jos aikaa on, kannattaa suunnata sinne aikaa tappamaan. Myös F-terminaalissa (nykyään tilauslennoille) oli ainakin ennen T.G.I. Fridays-ravintola sekä Costa Coffee.

Ja tupakoivat huomio!! Lentokentällä ei sitten poltella missä sattuu tai sakko napsahtaa. Ei edes ulkopuolella. Poliisi valvoo että ihmiset polttavat vain tietyllä alueella. He patistelevat ihmisiä takaisin tuhkakuppien äärelle jos nämä harhautuvat liian kauas. Hupaisaa katseltavaa kerta kaikkiaan. Jos sakon onnistuu saamaan (summa ei ole kovin iso, tarkkaa summaa en muista, parinkymmenen euron luokkaa) joutuu myös kirjoittamaan pahoittelutekstin lomakkeeseen venäjäksi tyyliin: "Olen pahoillani että poltin tupakkaa" sekä allekirjoittamaan kyseisen lappusen. Poliisisetä neuvoo kielen kanssa jos venäjä tai ukraina ei luonnistu. Erittäin huvittava tapahtuma. Taitaa poliisejakin hiukkasen hävettää toimia röökivahtina. Kyseessä on noin puolisen vuotta vanha laki/sääntö. Turvatarkastuksen jälkeen saa tupakoida tupakkakopeissa. Siitä plussat (++++)

Tuntuu muutenkin siltä että Ukrainassa säädellään uusia älyttömiä lakeja aivan kuin tällä tavalla yritettäisiin näyttää enemmän "eurooppalaiselta". Voisivat käydä Suomessa (tai ovat jo käyneet näemmä) ottamassa oppia turhien ja typerien sääntöjen keksimisessä. Käsittääkseni vielä eri kaupungeissa on omia sääntöjä joita ilmeisesti on siis keksitty jossakin kaupunginvaltuustoissa tms. paremman tekemisen puutteessa.

Esimerkiksi Lvivissa ostin pienestä kaupasta pari olutta ja myyjätär laittoi pullot pyytämättä muovipussiin. Tätä siinä ihmetellessäni kertoi täti että Lvivissa on uusi sääntö. Kello 23 (vai oliko 22, en muista, olin päissäni..) jälkeen ei olutta ole laillista kannella näkyvästi kadulla. Jos näin kuitenkin tekee, voi KAUPPA joka myi bisset joutua maksamaan suuret sakot. Loogista. Sitä en kysynyt että saako myös kanniskelija sakot syyllistyttyään kyseisenkaltaiseen, kieltämättä pöyristyttävään rikokseen.

Palataanpa vielä hieman lentokenttäasioihin. Sky bus eli lentokenttäbussi kulkee edelleenkin jokaisen terminaalin edestä Kiovan päärautatieasemalle pysähtyen matkalla Harkivskan metroasemalla. 05:40-21:40 välisenä aikana lähtöjä on noin 20min. välein, muulloin väli on n. 40min. Lipun hinta on tietysti kohonnut ja on nykyään 40UAH.

B-terminaalin edestä lähtee busseja Ukrainan suurimpiin kaupunkeihin. Bussit pysähtyvät myös matkalle osuvilla pienemmillä paikkakunnilla. Lippuja voi ostaa etukäteen netistä tai tiedustella puhelimitse.

Tässä yhteystiedot:

Gunsel
www.gunsel.com.ua +380445375955

Autolux
www.autolux.ua +380442300071

Ukrbus
www.ukrbus.com +380675203000

D-terminaalin vipinää ja vilskettä voi vakoilla nettikameran kautta täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti