Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

tiistai 10. syyskuuta 2013

Sekalaisia juttuja syksyn koittaessaKesä alkaa olla ohi ja ulkona synkkenee. Parin päivän päästä olisi aika suunnata kohti Ukrainaa Suomessa vietetyn kesän jälkeen. Tällä kertaa tosin hieman kiertotietä eli Georgian ja Armenian kautta.

Koska en ole kesän aikana juuri jaksanut kirjoitella, päätin nyt jakaa kokemuksiani viime keväältä ja alkukesältä.

Aivan ensimmäiseksi täytyy tuoda esille asia josta minulta on melko usein kyselty, eli junaliikenteestä Moldovan ja Ukrainan (Odessan) välillä. Junaliikenne toimii jälleen toisin kuin esimerkiksi Lonely Planetin viimeisimmässä painoksessa (kolmas, uusi on tekeillä) kerrotaan.

Aamujuna 642Ш Chisinausta Odessaan lähtee kello 7.30 ja saapuu Odessaan 12.18. Juna lähtee takaisin klo 16.48 ja saapuu Chisinauhun 21.44. Aikataulun voi tarkistaa sivulta www.uz.gov.ua (latinalaisilla aakkosilla kirjoita "Kyshyniv" niin löytyy). Liput kannattaa ostaa etukäteen sillä lippuluukut ovat kiinni aikaisin aamulla. En tiedä saako lippuja junasta. Todennäköisesti.

Juna kulkee Transdniestrian halki mutta mitään tarkastuksia ei Moldovan ja kyseisen "maan" välillä ole. Tämä juna onkin kätevä kulkuneuvo jos haluaa mennä tutustumaan vaikkapa Benderyyn tai Tiraspoliin, josta löytyy jopa amerikkalaisomisteinen hostellikin nykyään.

Junassa oli viisi vaunua ja ainakin käsittääkseni jokaisessa on pieni baaritiski jolta voi ostaa olutta, vodkaa sekä pikkupurtavaa. Konduktööri ei tosin ollut ihan ajan tasalla sillä junan lähestyessä Kutshurganin raja-asemaa jakoi tämä ponteva täti-ihminen koko vaunulle ukrainalaisen maahantulokaavakkeen täytettäväksi. Vaikka protestoin niin täytettävähän se oli tuon tädin mieliksi. Kyseistä reliikkiä (siis paperia, ei tätiä) ei ole ollut käytössä enää vuosikausiin eikä sitä luonnollisestikaan kysytty maasta poistuessani.

Chisinausta sen verran että kaupunki on oikein mukava paikka vaikkakaan ei tarjoa "pakollisia" nähtävyyksiä. Tai ehkäpä juuri sen vuoksi. Hyvä kohde yhdistää vaikkapa Ukrainan tai Romanian matkaan. Hyvä vaikkakaan ei edullinen (moldovalaisittain) ravintola jossa selviää englannillakin on Vatra Neamului Pushkinin kadulla.

Moldovan parasta antia ovat ehdottomasti vihannekset. Ah, niin tuoreita... Moldovan maaseutu on muuten hyvin kaunista ja aionkin siihen nyt syksyn aikana mennä lähemmin tutustumaan mikäli aikaa riittää.

Odessa oli jälleen oma tuttu itsensä. Kauniita merimaisemia ja pitkäsäärisiä neitokaisia. Turismin kasvu näkyy selvästi lisääntyneinä matkamuistokojuina yms. turismipalveluiden tarjontana. Uusia ravintoloita ja baareja avataan ja vanhoja kuopataan. Suosittu baari Shkaf (Шкаф) on muuttanut eikä sijitse enää Lonely Planetinkin maitsemassa osoitteessa Deribasovska 14. Tilalla on nykyään suklaamuseo jos jotakuta alan harrastajaa kiinnostaa.. Uusi osoite on Gretsheskaja 32 (Греческая 32).

Mustameri oli vielä toukokuussa melko viileä mutta virkistävä. Jos lukijoiden joukossa on bilehirmuja niin voin ehdottomasti suositella Arkadia-rannan yöelämää. Todella hienoja ulkoilma yökerhoja mahtavien merimaisemien keskellä.

Ibiza yökerho Arkadia-rannalla


Arkadia rannan maisemia
Uusi tuttavuus Ukrainassa minulle oli Tshernivtsin kaupunki (Чернівці ukr./ Черновци ven.). Kyseessä on 252 000:n asukkaan vireä yliopistokaupunki jossa on oma, ainutlaatuinen ilmapiiri kuten niin monessa muussakin ukrainalaisessa kaupungissa. Tshernivtsi on historiansa aikana kuulunut niin Itävalta-Unkariin kuin Romaniaankin ja on osa historiallista Bukovinan maakuntaa.

Kaupunki on kokonsa puolesta sopiva. Se tarjoaa riittävästi nähtävää pariksi päiväksi mutta on helppo hahmottaa ja liikkuminen on helppoa. Myös yöelämä on vilkasta, kiitos (kielitaitoisten) opiskelijoiden.

Reppureissaajille sekä muille avomielisille matkaajille suosittelen lämpimästi majapaikaksi TIU Hostel Chernivtsiä osoitteessa Sheptytskoho 2. Paikkaa pyörittää britti nimeltä Marcus Nimmo ukrainalaisen vaimonsa Ljuban kanssa. Marcuksella on ollut aiemmin hostellit sekä Odessassa että Kiovassa mutta miekkonen on nyt niin tykästynyt Tshernivtsiin että aikoo jäädä sinne pysyvästi. Hänellä on paljon tietoa ja kokemusta Ukrainasta (paitsi ehkä itäosista..) joten hän osaa varmasti auttaa ja antaa neuvoja tarvittaessa. Marcus on myös yksi Lonely Planetin seuraavan painoksen kirjoittajista.

Tshernivtsin tunnetuin nähtävyys lienee arkkitehtuuriltaan hyvin omaperäinen yliopisto. Tshekkiläinen Josef Hlavka suunnitteli vuonna 1882 valmistuneen, eri tyylisuuntia sekoittelevan rakennuksen alunperin Bukovinan metropoliittojen asuinpaikaksi. Neukut muutttivat sen myöhemmin yliopistoksi.

Pinkki Pyhän Hengen kirkko
Tshernivtsin kuuluisa yliopisto
Tshernigovista päätin matkustaa rämisevällä vanhalla bussilla yli Karpaattien Uzhgorodiin Slovakian rajalle. Huono päätös. Matka kesti yli yön ja sitä taitettiin pitkin kuoppaisia vuoristoteitä draculamaisissa maisemissa. Olut ja brandy virtasivat ja tunnelma oli korkealla. Kuljettaja tosin ei ollut lainkaan tyytyväinen jatkuvista pyynnöistä pysäyttää bussi jotta pääsisimme pusikkoon tarpeille. Vessaahan tuollaisissa rotiskoissa ei tietenkään ole.

En suosittele kyseistä matkaa kenellekään, varsinkaan jos on vähänkään taipumusta matkapahoinvointiin. Itselläni oli lähinnä matkan jälkeistä pahoinvointia, mutta sekin oli ihan tarpeeksi...

Eli käyttäkää junaa! Uzhgorodin ja Tshernivtsin välillä ei tosin kulje junaa mutta Lvovin kautta pääsee. Toinen vaihtoehto on pysähtyä matkalla johonkin Karpaattien pikkukaupungeista/kylistä ja pilkkoa matka pienempiin etappeihin.
Kohti Uzhgorodia vie tie.. Pitkä, hyvin pitkä matka.
Vietin Uzhgorodissa pari päivää ja se oli ehdottomasti riittävästi. Kaupungissa on pieni, ihan sympaattinen keskusta sekä pari mielenkiintoista nähtävyyttä kuten Uzhgorodin linna jossa on alueen historiasta kertova museo, Ulkoilmamuseo jossa hienoja, eri puolilta Karpaatteja tuotuja taloja sekä Shelestovosta siirretty puukirkko joka yhä vieläkin on toiminnassa. Mainittakoon vielä kaunis Kreikkalaiskatolinen (eli uniaatti) kirkko.

Uzhgorod sijaitsee siis aivan Slovakian vastaisella rajalla eikä Unkarinkaan rajalle ole pitkä matka. Kaupungissa on 116 000 asukasta ja se on etnisesti hyvin kirjava. Esimerkiksi mustalaisia näkyy katukuvassa ainakin saman verran kuin Helsingissä. Nämä heput eivät valitettavasti tyydy keräämään pulloja vaan saattavat kerjätä agressiivisestikin. Unkarin vaikutus on lisäksi näkyvä, sillä Uzhgorod kuului ennen Unkariin nimellä Ungvar. Kyseistä nimeä näkyy kaupungissa vielä siellä täällä esim. yritysten nimissä. Maailmansotien välisenä aikana Taka-Karpatia (Закарпаття, Zakarpattya) kuului Tshekkoslovakiaan ja olipa se noin päivän ajan itsenäinenkin maaliskuussa 1938. Karpato-Ukrainan nimellä kulkeneen maailman lyhytikäisimmän valtion pääministerinä toimi Avgustin Voloshin.

Uzhgorodin vanhankaupungin pääkatu on nimeltään vulitsa Korzo. Sen varrella on joitakin viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita sekä mm. matkamuistomyymälä joka on erikoistunut laadukkaisiin Vyshyvankoihin eli ukrainalaisiin perinteisiin paitoihin.

Uzhgorod ei mielestäni ole tyypillinen ukrainalainen kaupunki ja ymmärtääkseni sen asukkaat ovat pääosin samaa mieltä. Koko muu Ukraina on Karpaattien takana ja jo historiankin vuoksi tunnelma on erilainen. Kaupungista jäi hieman kaksijakoiset fiilikset mutta en nyt ainakaan olisi sitä suosittelemassa ensimmäisten joukossa matkakohteeksi. Toki välietappina esimerkiksi Slovakiasta tai Unkarista tullessa (tai mennessä) sopii aivan hyvin. 

Erityiskehut täytyy antaa hostelli Five Flagsille (osoite: 19 Voloshyna, varauksen voi tehdä mm. Hostelworldissa). Kyseinen keskustassa sijaitseva majapaikka oli varmasti siistein jossa olen ikinä yöpynyt. 


Taka-Karpatian kartta


Patsas vanhan lampunsytyttäjän kunniaksi vulitsa Korzolla

Tyylikäs hotelli Zakarpattya. Kuva ei kerro koko totuutta. Oikeasti se on vieläkin rumempi. Hotelli on toiminnassa.

Lopuksi täytyy vielä todeta että Ukraina kehittyy vuosi vuodelta matkailijan kannalta helpommaksi paikaksi monellakin tavoin. Ihmisten kielitaito kohenee nuorten ikäpolvien siirtyessä työelämään. Myös asiakaspalvelun taso nousee jatkuvasti vanhojen ikäpolvien siirtyessä pois työelämästä (vitsi, vitsi..). Kulkuyhteydet paranevat eikä ulkomaalaista tuijoteta kuin marsilaista ainakaan suurimmissa kaupungeissa.

Surullisempi puoli kehityksessä on se, että monet perinteet, niin hyvät kuin huonotkin, mutta ah, niin ukrainalaiset siirtyvät historian hämärään. Eurooppa ja koko maailma samankaltaistuu jatkuvasti, joten mitä nopeammin Ukrainaankin ehtii tutustumaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sieltä vielä voi löytää jotakin uniikkia.

Ja kysymyksiä ja muitakin kommentteja saa edelleen lähettää osoitteeseen kims1500@yahoo.com.
Vastaan kun ehdin.

Hyvää syksyä! Будьмо!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti