Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

maanantai 18. helmikuuta 2013

Ukrainan luontokohteita - Desna

Tshernigovin oblastin alueella pääosin sijaitseva Desna-joki (Десна) on Dneprin pisin sivujoki.

Desnan vedenpinnan taso vaihtelee huomattavasti vuodenajasta toiseen. Keväisin joen pinta nousee johtuen sulamisvesistä, kun taas kesästä talveen se laskee jälleen. Desnan melko vetistä valuma-aluetta halkovat useat joenuomat, järvet ja notkelmat.

Venäjältä alkunsa saava joki on 1130km pitkä ja sen valuma-alue käsittää 88,9 tuhatta neliökilometriä. Se on purjehduskelpoinen Novgorod -Siverskijstä alkaen yleensä huhtikuun lopusta joulukuun alkuun.

Novgorod-Siverskij (Новгород-Сіверський ukr.Новгород-Северский ven.) on myös paikka joka tarjoaa matkailijalle parhaimmat paikat hienojen jokimaisemien ihailuun.

Vaikka Desna ympäristöineen tarjonneekin kauneimmat maisemat koko Tshernigovin oblastissa, sen kiinnostavuus perustuu myös suuresti sen historialliseen merkitykseen. Kiovan Rusin aikana joki toimi "puolustusmuurina" useitakin maahantunkeutumisyrityksiä vastaan sekä tietysti tärkeänä kulkuväylänä muun muassa Kiovan ja Novgorod-Siverskijn välillä.

Suurin osa historiallisista tapahtumista Desnan varrella sijoittuu juuri viimeksi mainittuun kaupunkiin. Tunnetuin näistä lienee ruhtinas Igorin 1100-luvulla käymä taistelu polovtseja (kumaaneja) vastaan. Huonosti päättyneestä yhteenotosta kertoo tuntemattoman runoilijan kokoama historiallisesti merkittävä tarina nimeltä "Laulu Igorin sotaretkestä" (Слово о полку Игорев).
Igorin sotaretkelle omistettu museokin löytyy Novgorod-Siverskijstä.

Lähiaikojen historiallisesti merkittävin tapahtuma lienee ollut vuonna 2004 kaupungissa pidetty huippukokous, jossa Ukrainan silloinen presidentti, lähistöltä kotoisin oleva Leonid Kutshma tapasi Valko-Venäjän Aleksander Lukashenkon sekä Venäjän Vladimir Putinin.

Desna joki itsessään kiehtoo nykyään myös siinä mielessä että se on säästynyt suureksi osaksi modernisaatiolta, ja perinteistä kulttuuria vaalitaan alueella yhä. Hyvänä esimerkkinä perinteiset, puiset kalastusveneet joita paikalliset käyttävät pyyntireissuillaan. Desnalla kelpaakin kalastaa sillä saalista sanotaan olevan huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Dneprillä. Joki on myös uimakelpoinen mikä ei nykypäivän Ukrainassa tai maailmassa ylipäätään ole mikään itsestäänselvyys.

Helpoiten Desnaa pääsee ihailemaan Tshernigovissa, johon kulkee suora bussi Kiovasta, esimerkiksi rautatieaseman länsipuolen asemalta. Kaupungissa on myös useita hotelleja jos yöpyminen historialtaan rikkaassa kaupungissa kiehtoo (kts. kirjoitus Tshernigovista).

Novgorod-Siverskijhin päästäkseen voi vaihtaa bussia Tshernigovissa tai hypätä suoraan Kiovasta kulkevaan linjuriin, joita kulkee tosin harvemmin (aikataulu: http://www.poputka.com/page.php?pid=301).

Paikallisjunia kulkee Novgorod-Siverskijn ja pääradan varrella olevan Shostkan välillä. Shostkasta kulkee useita junia Kiovaan (www.uz.gov.ua).

Novgorod-Siverskijssä yöpymismahdollisuudet ovat vähintäänkin kohtuulliset. Hienostuneempaa paikkaa arvostavalle on tarjolla Hotel Slovjanskij kun taas kukkaroystävällisempi vaihtoehto on keskustassa, osoitteessa Karla Marksa 3 sijaitseva Hotel Pasvirda. Nettisivua ei tietääkseni Pasvirdalla ole, mutta yhteystiedot löytyvät esimerkiksi täältä.

Matkaa Novgorod-Siverskijhin on Kiovasta 316km ja Tshernigovista 176km. Päätie ei kulje Desnan vartta seuraillen mutta mikäli on autolla liikenteessä voi pieniä koukkauksia tekemällä käydä ihailemalla jokimaisemia matkan varrella.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti