Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

maanantai 7. tammikuuta 2013

Odessa Osa 2.Jatketaanpa majoitusmahdollisuuksista kaupungissa... Edellisessä Odessa-tekstissä mainitsinkin jo erikoislaatuisen delfinaariohotellin nimeltä Nemo.
Perinteisempää majoitusta kaipaaville on myös tarjolla useita vaihtoehtoja. Mainitsen tässä lähinnä edullisemmasta päästä olevia yöpymispaikkoja sillä perushotelleista löytyy tietoja sadoilta muiltakin sivustoilta.

Ollessani Odessassa olen itse yöpynyt pelkistetyssä, siistissä sekä edullisessa hotellissa nimeltä Zirka (eli Tähti). Halvimmat huoneet ovat hieman laivojen sisähyttejä muistuttavia eli niissä ei ole ikkunaa. Parisänky, oma kylpyhuone, televisio ja jääkaappi sensijaan löytyvät. Käytävillä on ilmaisia vesiautomaatteja sekä maksullisia kahviautomaatteja. Yksi syy hotellin edullisuuteen on nimittäin palvelujen, kuten ravintolan ja baarin puute. Tämä ei tosin haittaa sillä Zirkaa vastapäätä sijaitsee ravintola. Myös pieni supermarket toimii vieressä. Hinnat alkaen n.19€/huone eli kahdestaan matkustaville Zirka tulee mahdollisesti jopa hostellia edullisemmaksi. Osoite: Uspenskaja 70.

Hostelleja Odessasta löytyy joitakin. Tilanne kannattaa tarkistaa hostellisivustoilta sillä hostellien lukumäärä sekä aukioloajat ja saatavuus elävät jatkuvasti. Jotkin hostellit eivät ota varauksia vastaan useita kuukausia etukäteen. Kesä on sesonkiaikaa joten silloin kannattaa olla ajoissa liikkeellä varausten kanssa.

Pitkäikäisimpiä hostelleleja Odessassa ovat tällä hetkellä Babushka Grand Hostel sekä TIU Front Page Hostel. Suosittu paikka kaupungissa oli myös Deribasovska-kadulla sijainnut Chillout Hostel, mutta ainakaan pikaisella etsimisellä siitä ei löytynyt enää tietoja. Kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin etsiä paikasta infoa sillä sen sijainti on/oli erittäin keskeinen.

Babushka Grandista olen kuullut positiivista palautetta siellä asuneilta. Paikan omistavat mukava pariskunta jonka naisosapuoli on paikallinen ja miekkonen (muistaakseni, heidän sivustonsa ei tätä kerro..) englannista. TIU-hostellista ei henk.koht. infoa ole karttunut mutta Lonely Planet-opas luokittelee sen bilehostelliksi. Babushka Grandia läpyskä kuvailee rauhallisemmaksi, travellereille suunnatuksi paikaksi. No, onneksi matkustelun ja biletyksen voi helposti yhdistää hostellista riippumatta. Herkkäunisille en kyllä bilehostelliksi mainostettua paikkaa suosittelisi...

Yksi suurimmista syistä saapua Odessaan, kulttuurin ja juhlimisen lisäksi ovat tietysti Mustanmeren rannat. Tässä lyhyesti niistä:

Rantaa Odessassa riittää useita kilometrejä. Uimarannoilla on tarjolla palveluja (mm. suihkut ja WC:t), ravintoloita ja huvittelumahdollisuuksia. Yksi etu esimerkiksi Krimiin nähden on maksuttomat rannat. Halutessaan voi vuokrata aurinkotuolin.

Biitsit alkavat satama-alueen eteläpuolelta ja jatkuvat pitkän matkaa eteenpäin. Ensimmäinen ja yksi suosituimmista rannoista on nimeltään Lanzheron, jossa myös delfinaario sijaitsee. Tämä ranta on lähimpänä keskustaa joten sinne on helppo saapua vaikka kävellen. Rannalla ja viereisessa Shevtshenko-puistossa on useita ravintoloita ja baareja.

Seuraava ranta on nimeltään Otrada, ja sen erikoisominaisuus on kaapelihissi, jolla voi kulkea jyrkänteeltä alas rannalle, ja takaisin ylös auringonpalvonnan alkaessa kyllästyttää. Otradaan kuuluvat osana myos rannat nimelta Riviera ja Treasure island, joihin on pieni pääsymaksu. Maksua vastaan saat rantatuolin, ja luvan käyttää rantojen palveluja. Maksu ei ole pakollinen mutta silloin ei myoskään palveluja saa käyttää. Rannalla voi kokeilla myös varjoliitoa tai vuokrata vesiskootterin.
Otradasta seuraavana tulee Delfin-ranta jossa sanotaan olevan Odessan hienoin hiekka. Rantaa kehutaan myös puhtaimmaksi. Rannalla myös ns. VIP-alue, jossa tarjolla tuttujen tuolien ja palveluiden lisäksi tarjoilijapalvelu. Voit siis tilailla juomia aurinkovarjosi alle liikahtamatta itse metriäkään. Sisään hankkiudut parilla eurolla.

Odessan ykkösranta on monien mielestä Arkadia, johon keskustasta sinut vie trollikka nro.5 (päätepysäkki). Arkadia-rannalla voit laulaa karaokea (jos löydät sopivan biisin..) tai ajaa kartingia. Päivällä paljon auringonottajia, vesiskoottereita ja chillausta. Illalla yökerhoja, menoa ja meininkiä. Eniten palveluja ja ravintoloita.

Arkadiasta vielä hieman eteenpäin on snobahtava, mielikuvituksellisesti jälleen Rivieraksi nimetty ranta, jonka sanotaan olevan todistettavasti puhtain koko kaupungissa (ainakin veden osalta). Sisäänpääsykin on korkempi. Noin neljä euroa. Rannalla hengailee myös turisteja muualta Euroopasta ja aina Amerikasta asti. Rannalla on ravintola johon saa mennä uimapuvussa.
Rannathan eivät tähän lopu vaan etelään päin kuljettaessa tulevat vielä vastaan Tshkalovski, Luzanovka, Tshaika ja monta muuta.. Kokeile eri rantoja ja löydä suosikkisi!

Rannalla on hyvä pitää silmällä omaisuuttaan, mutta paranoidi ei tarvitse olla. Jos haluat mennä uimaan kaverin kanssa voit hyvin pyytää viereisiä ihmisiä katsomaan kamojesi perään. Kuulopuheiden mukaan omien oluiden juominen olisi nykyään kielletyä rannoilla ja poliisi vahtii tätä sakkojen (lahjusten) toivossa innokkaasti. Ja vaikken tietoa voi vahvistaakaan, on pussikaljoittelijoiden syytä olla ainakin varuillaan ja tiedostaa mahdolliset kiellot.
Ai niin. Nudistiranta löytyy Tshkalovski/Tshkalovo-rannalta. Hyvässä sovussa aurinkoa palvovat niin vaatetetut kuin vaatteettomat rantaleijonat. Ranta löytyy Tshkalova sanatorion kohdalta (Frantsuski Bulvar 85). Muillakin rannoilla voivat naiset olla vapaasti yläosattomissa.


Keväämmällä olisi taas tarkoitus matkata Odessaan sekä läheiseen Moldovan Kishinjoviin/Chisinauhun. Eli tapaamisiin Odessassa jos luoja suo!! :)

2 kommenttia:

 1. Kiitokset mukavasta Ukrainan tietopaketista. Ei sieltä suunnalta ole liiemälti suomeksi kirjoitettua tietoa tarjolla...
  Joko on retki Chisinauhun tehty? Odottelen mielenkiinnolla tietoa junayhteyden toiminnasta, ym. käytännön vinkkejä.
  Itsellä aikomuksena tehdä heinäkuussa sama matka mutta toisinpäin.

  VastaaPoista
 2. Joo, retki on tehty ja junayhteys Chisinausta Odessaan toimi ihan mutkattomasti. Juna saapui Odessaan joskus puolenpäivän tienoilla joten lähtenee takaisinpäin joskus iltapäivällä (kts. www.uz.gov.ua).

  Kirjoittelen kokemuksistani kunhan viitsin koneen ääreen istahtaa pidemmäksi aikaa. Näin kesällä kun on niin paljon muutakin mukavaa puuhaa.

  Jos sinulla on jotain tarkempia kysymyksiä, voit kirjoittaa mulle suoraan sähköpostiin joka on kims1500@yahoo.com

  Hyvää matkaa!

  VastaaPoista