Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

torstai 17. tammikuuta 2013

Eteläinen Bessarabia ja Tonavan suisto

Eteläinen Bessarabia on jo käsitteenä suurimmalle osalle outo, ja lienee ylipäänsä yksi Ukrainan vähiten tunnetuimmista sekä vierailluista alueista. Itsekin olen tutkinut alueen matkailumahdollisuuksia enemmän aivan lähiaikoina sillä tarkoitukseni olisi lomailla siellä tulevana keväänä Moldovan visiittini jälkeen.

Bessarabia kattaa laveasti määriteltynä nykyisen Moldovan valtion ja sen eteläosa kuuluu Ukrainalle. Siis alue Tonavasta pohjoiseen ja Moldovasta etelään sekä sen suiposta eteläkärjestä itään. Alueen itä- ja koillisrajan muodostavat Dniestr-joki sekä Mustameri.

Koko eteläinen Bessarabia (käytetään myös nimeä Budzhak) kuuluu Odessan oblastiin (lääniin) ja kulkuyhteydet jopa pieniinkin kaupunkeihin ovat vähintään kohtalaiset Odessasta. Myös Moldovan Chisinau on lähellä ja yhteydet pelaavat siihenkin suuntaan, ainakin alueen suurimmasta kaupungista Izmailista.

Alueen mielenkiintoisin nähtävyys on Tonavan suiston luonnonpuisto. Alueen Ukrainalle kuuluva osa on turismin osalta vielä melko hiljaista mikä on luontokohteesta puhuttaessa vain positiivinen seikka.

Sen sijaan monet Romanian Mamaiassa rantalomilla takavuosina vierailleet suomalaisturistit kävivät tutustumassa alueeseen järjestetyillä retkillä. Romanian puolelta siis.

Ukrainan puoleinen Tonavan luonnonpuisto kattaa 46 402 hehtaaria vaihtelevaa, mutta pääosin hyvin litteää maisemaa. Mäet ovat vähissä. Sekaan mahtuu erilaisia kosteikkoja, soita, hiekkadyynejä sekä näiden välissä kiemurtelevia kanaalien ja järvien muodostamia labyrinttejä.

Suistoalueen eläimistö on yksi Euroopan monipuolisimmista, erityisesti lintujen osalta. Vuoden 1983 jälkeen on nykymuotoisen luonnonpuiston sisällä rekisteröity 257 lintulajia. Koska en ole alan harrastaja, ei minulla ole hajuakaan onko se paljon vaiko ei, mutta sen tiedän, että se on 63% koko Ukrainassa tavattavista lajeista. Alueen sanotaan myös toimivan kotina 70:lle prosentille maailman pelikaaneista.

Se linnuista. Eteläisellä Bessarabialla on tarjota matkailijalle ennen kaikkea rauhallista, leppoisaa sekä perinteistä vielä kiinnipitävää elämänmenoa sekä joukko pieniä ja melko tuntemattomia vähemmistöryhmiä kuten vanhauskoisia Lipovaaneja, turkkilaissukuisia Gagauzeja (joita asustelee myös Moldovan eteläosissa) ja Kasakoita. Tonavan alueen Kasakoiden alkuperäinen koti oli Zaporozhjessa josta he joutuivat häädetyksi Katariina Suuren toimesta 1775. Vaikka monet heistä ovat jo palanneet takaisin itään, on heitä jäljellä vielä jonkin verran.

Hyvä tukikohta Tonavan suistoon tutustumisen kannalta on Vilkovon kylä jossa toimii muun muassa majoitusta, retkiä sekä kalastusreissuja tarjoava Pelikan Tur. Heistä lisätietoa täällä. Osoite Vilkovossa (Вилкове ukr. ja  Вилково ven.) on B.Hmelnitskogo 54, Belgorodskij Kanal 56a.
Heillä on toimisto myös Odessassa osoitteessa Ulitsa Gogolja 8.

Kylässä on myös pieni hotelli nimeltä Venetsija joka löytyy ulitsa Leninalta numerosta 19A. Venäjänkieliset, melko ankeat kotisivut lötyvät täältä. Omaa kokemusta hotellista ei ole, mutta positiivista palautetta se on saanut. Hinnatkaan eivät ole kuulemma päätä huimanneet vaan yö/henkilö on ollut noin kymmenen euron luokkaa. Venetsijassa on myös ravintola.

Odessasta tehdään monenlaisia päiväretkiä suistolle mutta ne ovat usein kalliita eikä kyseisenlaisella pikapyrähdyksellä oikein pääse sisälle alueen tunnelmaan.

Odessasta kulkee päivittäin useita busseja ja nopeampia marshrutkia niin Vilkovoon, Izmailiin kuin alueen muihinkin kyliin ja kaupunkeihin. Izmailista (josta löytyy myös useita majapaikkoja) Vilkovoon kulkee kaksi bussia päivässä. Odessan ja Izmailin väliä liikennöivät myös junat mutta Vilkovoon ei rautatie ulotu.нулевой километр eli Tonavan päätepiste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti