Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

tiistai 27. marraskuuta 2012

Vinnitsa (Вінниця/Винница)

No niin.. Syksy on mennyt pitkälti sairastellessa joten kirjoitteluun ei ole oikein riittänyt energiaa. Nyt kun olo on vihdoin kohentunut niin löytyi taas intoa tulla jotain pistämään "paperille".

Keskustaa. Ulitsa SobornajaTämänkertaisena aiheena on Vinnitsa. Tuo suurehko (lähes 400 000 asukasta) Keski-Ukrainan länsiosissa, Eteläisen Bugin rannoilla sijaitseva kaupunki ei varsinaisesti pullistele nähtävyyksillä, mutta tarjoaa miellyttävän paikan pysähdykselle päiväksi taikka pariksi varsinkin jos pitkät, yhtämittaiset junamatkat sattuvat ahdistamaan sekä haluaa nähdä tavallisen, periukrainalaisen kaupungin.

Yksi syy (eikä vähäisin) viime toukokuiseen visiittiini Vinnitsassa olivat juuri tukahduttavan kuumat junat. Näin siis tosiaan jo toukokuun alkupuolella. Koska kylmä olut ei yksin riittänyt pitämään kehoa ja mieltä virkeänä, päätin pitää päivä/yömatkat lyhyinä. Toki oli muutenkin tarpeen tutustua kaupunkiin jossa en ennen ollut käynyt.

Vinnitsa on tärkeä rautateiden risteysasema joten tästä syystä se sopii hyvin katkaisemaan pidemmän matkan. Useat junat muun muassa Kiovasta Lvoviin, Odessaan ja Tshernivtsiin kulkevat Vinnitsan kautta, kuten myös junat Lvovista Simferopoliin sekä Kishinjevista (Moldova) Moskovaan. Sensijaan Lvovista Odessaan kulkeva juna pysähtyy läheisessä Zhmerinkassa josta Vinnitsaan matkaa noin 45km.

Vinnitsan ohittavat junat löydät täältä.

Mikäli yöpyminen Vinnitsassa kiinnostaa, löytyy kaupungista useitakin hotelleja. Keskitasoisista mainittakoon vaikkapa Hotel Podillya. Koska itse en halua juurikaan kuluttaa rahaa majapaikkaan sillä en kuluta siellä aikaakaan (ainakaan valveilla) yövyin lähellä juna-asemaa sijaitsevassa RIA-Hotel "10-US":ssa. Nimensä mukaisesti hotellin edullisimmat huoneet maksavat 10 dollaria eli noin 8 euroa. Oma huoneeni oli tosin jonkinlainen luksusversio ja kustansikin peräti 10€..
Omia WC- ja suihkutiloja ei tuolla rahalla saa, eikä muitakaan palveluja, mutta jos sänky puhtaassa ympäristössä riittää, on RIA hotelli aivan suositeltava paikka yöpyä.

Jos haluaa tehdä etukäteisvarauksen tai tutustua hotelliin, se käy HiHostelsin sivuilla.

Ai niin. Osoite on Ulitsa Frunze 4.

RIA Hotel "10 US" - Huone


Hotellin vieressä oli käynnin arvoinen shashlik-ravintola nimeltään Kafe Narmina. Paikassa oli aito armenialainen kokki ja palvelu oli erittäin hyvää. Olivat iloisia Suomesta asti tulleesta vieraasta.

Sitten niistä nähtävyyksistä. Kaikkihan ovat varmaankin kuulleet venäläisestä lääkäristä nimeltä Nikolai Pirogov? No minä en ollut mutta hän oli joka tapauksessa hyvin kuuluisa ja arvostettu henkilö. Kehittänyt muun muassa anestesian sekä muutenkin ollut merkittävä mies lääketieteellisissä piireissä.

Pirogov otti ja kuoli Vinnitsassa vuonna 1881, jolloin hänen vaimonsa luonnollisesti halusi palsamoida hänet. Nikolai siis makaa edelleenkin omaa nimeään kantavan kappelin mausoleumissa Vinnitsan esikaupunkialueella. Hänen ruumiinsa sanotaan olevan paremmin säilynyt kuin "uudemman" Leninin.

No tottakai tuommoista nähtävyyttä oli pakko käydä katsomassa! Paikalle pääsi marshrutkalla nro 70 (myös 48 käy).
Valitettavasti itse Pirogovia ei saanut kuvata (hieno oli), mutta alla kuva kappelista.

Kappeli löytyy osoitteesta Pirogova (joskus muodossa Pyrohova) 195. Sisäänpääsymaksu oli 7 UAH ja paikka oli avoinna 10 - 17.30.
Aikaa vierailuun ei tarvitse juuri varata sillä vierailu kestää noin 10 minuuttia.

Mikäli Pirogov kiinnosta enemmänkin, on lähistöllä, noin 1,5 km keskustaan päin (Pirogova 155) myös herran kotimuseo.

Nikolai Pirogov Wikipediassa englanniksi


Kävin myös kaupungin keskustassa, punatiilisessä kellotornissa sijaitsevassa Afganistanin sodan museossa. Mikäli muistini ei tee tepposia, Vinnitsa oli Ukrainan, jollei koko Neuvostoliiton ensimmäinen kaupunki josta lähetettiin joukko-osasto sotimaan Afganistaniin. Sotilaat olivat suurimmaksi osaksi oman kylän poikia joten määräys kuohutti tunteita kaupungissa. Kaikki tekstit museossa ovat venäjäksi/ukrainaksi, mutta myös runsaasti esineistöä on nähtävillä (kuten Afganistan matkaoppaita ja postikortteja). Tornista on myös kohtuulliset näkymät yli kaupungin.Ja jos sotahistoria kiinnostaa laajemmaltikin, löytyy Vinnitsan pohjoispuolelta, noin kahdeksan kilometrin päästä Hitlerin vanha bunkkeri nimeltä Wehrwolf. Sen rakensivat sittemmin tapetut ukrainalaiset pakkotyöläiset. Hitler kävi vuosina 1942-43 paikalla joitakin kertoja.

Paikka koostui kolmesta bunkkerista sekä useista muista rakennuksista kuten kasinosta ja elokuvateatterista. Koska natsit räjäyttivät bunkkerin vetäytyessään vuonna 1944, ei jäljellä ole enää hirveästi raunioita kummempaa nähtävää.

Wehrwolf sijaitsee lähellä Strizhavkan kylää. Kätevintä on mennä paikalle taksilla. Alle kympillä tulisi selvitä edestakaisin helposti.

Vinnitsan keskusta on pieni mutta viihtyisä. Pari kesäkuumalla mukavasti viilentävää puistoa, moderni kauppakeskus sekä ravintoloita terasseineen.Kaiken kaikkiaan voin suositella tätä loputtomien auringonkukka- ja viljapeltojen keskellä piileskelevää kaupunkia lyhyen pysähdyksen paikaksi oli sitten liikkeellä autolla taikka junalla.


Junasta tulikin mieleen että kun on jatkamassa matkaa Vinnitsasta eteenpäin, kannattaa asemalaiturilla olla jotakuinkin selvillä missä oma junanvaunu noin suurinpiirtein pysähtyy. Juna seisoo nimittäin asemalla yleensä vain pari minuuttia joten jos ei ole tarkkana, saattaa joutua juoksemaan...

Vinnitsalainen vesiautomaatti. Huomaa yhteiskäytössä oleva
lasi joka on automaatissa kiinni kettingillä.                           
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti