Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

maanantai 23. lokakuuta 2017

Rahiv

Rahiv (Рахів ukr, Рахов ven. Rakhiv eng.) on Taka-Karpatian oblastissa, keskellä kauniita vuoristomaisemia sijaitseva noin 15 000:n asukkaan pikkukaupunki. Se on myös Ukrainan korkeimmalla paikalla sijaitseva kaupunki. Sen läheltä saa alkunsa Tysa-joki (Tisza) joka kaupungin läpi virrattuaan kääntyy hieman etelämpänä länteen ja muodostaa Ukrainan ja Romanian välisen rajan. Myöhemmin se virtaa Unkarin halki ja laskee lopulta Tonavaan Serbian Vojvodinassa.

Matkailijalle Rahiv tarjoaa luonnollisesti erilaisia luonnossa liikkumiseen liittyviä aktiviteetteja kuten patikointia vuoristomaisemissa ja maastopyöräilyä. Myös maastoautoretkiä vuorille on mahdollista tehdä. Tällaisia retkiä järjestää esim. Rakhiv Play.

Vaikka kaupunki ei ole varsinaisesti koolla pilattu on se kuitenkin monia muita Karpaattien vuoristossa sijaitsevia paikkakuntia isompi joten palvelutarjonta on sen myötä myös laajempi. Supermarketteja, matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja majoituspalveluita löytyy kohtuullisen runsaasti. Toreja on jopa kaksin kappalein.

Eräs mukava seikka Rahivissa on sen edullisuus. Hinnat esimerkiksi kaupungin ravintoloissa ovat välillä uskomattoman halpoja ja olen syönyt hyvin noin puolellatoista eurolla kaupungin keskustan ravintoloissa.

Ravintoloista mainittakoon The Roof Bar & Lounge aivan keskustassa pääkadun varrella osoitteessa Vulitsa Miru 44. Se sijaitsee talon ylimmässä kerroksessa ja kattoterassilta on hienot näkymät kaupunkiin ja ympäröiville vuorille. Drinkkien lisäksi tarjolla edullista ruokaa.

Roof Baria vastapäätä, poikkikatu Ivana Frankan toisella puolella on Hotel Evropa joka nimensä mukaisesti on hotelli jonka huoneet ovat ukrainalaista keskitasoa eli melko aneemisia. Mutta varsinainen syy poiketa sisään on paikan ravintolan ja baarin toimiminen Rahivin yöelämän keskuksena. Myös ruoka on hyvää ja ainakin joku henkilökuntaan kuuluva puhuu myös englantia.

Rahivissa on myös varsinainen yökerhokin nimeltä Skrat danceclub (Ivana Franka 1). Se vain on valitettavasti auki vain lauantaisin (poikkeukset lienevät mahdollisia). Skratin tapahtumista ajakohtaista tietoa löytyy heidän VK-sivuiltaan täältä.

Paikallista hutsul-ruokaa ja perinteisiä ukrainalaisia herkkuja myyviä ravintoloita löytyy pienen keskustan alueelta useampia. Paikallista vuoristotunnelmaa takkoineen ja muun rekvisiitan kera löytyy yleensä paikoista joiden nimessä on sana Kolyba. Kyseessä on siis jonkilainen mökkitaverna. Ainakin tyyliltään.

Tysa-joki.
Riippusilta Tysan yli.
Myös majoittuminen on Rahivissa miellyttävän hintaista. Edullisimmillaan se on Dream Hostel Carpatian Rakhiv- hostellissa jossa makuusalipaikka kustantaa tällä hetkellä (10/2017) 3€ ja kahden hengen huone omalla kylpyhuoneella 11€ per yö. Tämä Dream Hostels-ketjuun kuuluva hostelli on ehdottomasti yksi parhaimmista ja siisteimmistä hostelleista joissa olen koskaan majoittunut. Paikka vuokraa myös maastopyöriä ja pihalla on mahdollisuus grillaamiseen. Pihapiiristä löytyy myös baari/ravintola Randevu. Dream Hostel sijaitsee keskustasta katsoen joen toisella puolella jonne pääsee pitkin ylläolevaa riippusiltaa.

Hotellit ovat niin ikään edullisia. Moderni vaihtoeto on keskustassa sijaitseva Hotel Rakhiv. Se löytyy samasta rakennuksesta kuin Roof Bar ja hinnat alkavat kymmenestä eurosta. Sviitinkin saa käyttöönsä alle kolmella kympillä.

Molemmat yllämainitut voi varata esim. Booking.comin kautta. 

Mainittakoon vielä yksi hotelli josta minulla on kokemusta eli samassa korttelissa Evropan ja Hotel Rakhivin kanssa sijaitseva Hotel Tysa joka on jo hieman nuhjuisempi mutta myös edullisempi. Yhden hengen huone maksaa 120UAH ja kahden hengen huone 160UAH eli noin 4/5€. Osoite on Vulitsa Ivana Franka 1 ja nettisivu ukrainaksi hintoineen löytyy täältä.

Rahivin ympäristössä sijaitsee Karpaattien biosfäärialue jonka päämajassa voi vierailla ja hakea lisätietoa. Se sijaitsee noin viisi kilometriä kaupungin eteläpuolella maantien varrella.

Noin seitsemän kilometriä edellisestä sijaitsee Euroopan maantieteellinen keskipiste. Tämähän ei toki ole ainoa laatuaan vaan mm. Liettuasta löytyy samanlainen. Tämä nyt on kuitenkin jollain laskentatavalla saatu kuitenkin keskipisteeksi ja paikalle on pystytetty monumentti jonka voi nähdä tästä Wikipedian artikkelista. Vierestä löytyy myös kolyba-ravintola, museo ja matkamuistokojuja.


Rahivin etuna useisiin muihin Karpaattien kohteisiin nähden on palveluiden suhteellisen runsauden lisäksi hyvät vaikka eivät välttämättä kovin nopeat kulkuyhteydet. Kiovasta kulkee suora junayhteys jonka pääteasema Rahiv on. Matka kestää tosin melko kauan (n. 14.30-09.40 Kiovasta Rahiviin ja 12.30-06.20 toiseen suuntaan). Mikäli haluaa kulkea matkan kahdessa osassa voi pysähtyä vaikkapa Kolomijassa tai Ternopilissa matkalla. Kyseiset kaupungit osuvat reitin varrelle.

Myös Lvivistä on suora junayhteys Rakhiviin. Juna-aikataulujahan voi siis tutkia osoitteessa http://uz.gov.ua/en/.

Myös linja-autolla Rahiviin pääsee muun muassa Chernivtsistä ja Uzhgorodista. Jälkimmäisestä myös Lvivistä tulevalla junalla Solotvynoon saakka ja jatkaa bussilla tai taksilla. Solotvyno sijaitsee Romanian rajalla noin 50km:n päässä Rahivista lounaaseen. Solotvynosta voi myös ylittää rajan Romanian puolella olevaan Sighetu Marmaţiein kaupunkiin. Rajan voi ylittää myös jalan.

Matkanteon hitauden sekä bussilla että junalla selittää mutkainen ja mäkinen vuoristoreitti joka kylläkin maisemiltaan on erittäin kaunista katseltavaa.

Rahiv on kaiken kaikkiaan erittäin suositeltava matkakohde jos haluaa nähdä ja kokea erilaista Ukrainaa suurten kaupunkien ulkopuolella. Ympäröivät maisemat ovat upeita ja hinnat niin halpoja että voi hyvin sanoa että Rahivissa oleilemalla säästää rahaa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti