Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Sankarit nimien takana


Ukrainassa matkustaessa törmää vieläkin suureen määrään neuvostoajalta peräisin olevaa nimistöä. Luonnollisesti Itä-Ukraina on "rikkaampi" neuvostonimistön suhteen sillä sikäläiset paikkakunnat on suurelta osin perustettu, rakennettu ja siten myös nimetty neuvostoaikana. Länsi-Ukrainassa sen sijaan esim. Ivan Franko ja Stepan Bandera löytyvät useasta kaupungista ja kylästä kun eritoten jälkimmäistä pidetään idässä suunnilleen Hitleristä seuraavana.



Joka tapauksessa kun näihin nimiin tulee usein törmättyä ainakin vielä toistaiseksi, saattaa mielessä käydä keitä mahtimiehiä ja naisia noiden nimien taakse mahtaakaan kätkeytyä. Tässä siis tiivistetysti tietoa joistakin heistä:



Artjom (Артëм) eli oikealta nimeltaan Fjodor Sergejev oli vallankumouksellinen neuvostosankari joka johti Donetsk-Krivoi Rogin neuvostotasavaltaa sen lyhyen olemassaolon ajan. kuoli vuonna 1921 ja antoi nimensä mm. Artjomovskille. Esiintyy myös useissa kadunnimissä ja patsaissa.

Aleksei Stahanov (Алексей Стаханов) oli sankarillinen venäläinen kaivosmies joka pystyi louhimaan järjettömät määrät hiiltä päivässä (ainakin leikisti). Nousi kaikkien työläisten esikuvaksi (tai vihaamaksi ,koska hänen takiaan kiintiö nousi). Hänen uransa alkoi ukrainalaisessa Kadijevkan kaupungissa Luganskin oblastissa. Nykyään se kantaa ylvästä nimeä Stahanov.

Feliks Dzerzhinski (Феликс Дзержинский) eli Rauta-Feliks perusti Tshekan, ensimmäisen salaisen poliisin Neuvostoliitossa. Myöhemmin salainen poliisi tunnettiin mm. nimilla GPU, GRU, NKVD ja KGB. Kuoli vuonna 1926 pidettyään kaksi tuntia kestäneen puheen jossa hyökkäsi mm. Trotskia vastaan. Stalin julisti hänet postuumisti Proletariaatin hartaaksi ritariksi. Hänen nimeään kantavia patsaita ja kaupunkeja löytyy jo yksin Ukrainan alueelta useita.

Feliks Dzerzhinski


Nikolai Vatutin (Николай Ватутин) toimi kenraalina suuressa isänmaallisessa sodassa fasisteja vastaan. Kokemusta taisteluista oli kertynyt jo neuvostovastaisten joukkojen kukistamisesta Ukrainassa sisällissodan aikaan. Johti vuonna 1943 Kiovan vapautusta. Hänen nimeään kantaa muun muassa Sevastopolin ja Odessan väliä seilaava matkustajalaiva General Vatutin (tai no tuskinpa enää seilaa...) Nimeen voi törmätä myös monissa muissa yhteyksissä.

Mihail Frunze (Михаил Фрунзе) oli vallankumoussankari, sotapäällikko ja -teoreetikko. Kuoli kloroformimyrkytykseen leikkauksen yhteydessä vuonna 1925, mahdollisesti Stalinin ystävällisellä avustuksella. Frunzen nimella varustettu katu on helppo bongata lähes jokaisesta pienemmästäkin kaupungista/kylästä. Myös Kirgistanin pääkaupunki Bishkek oli ennen nimeltään Frunze.

Valerian Kuibyshev (Валериа́н Ку́йбышев). Viinaanmenevä vallankumouksellinen ja Neuvostoliittolainen poliitikko joka toimi myös politbyroon jäsenenä. Ukrainassa häsläsi mm. Harkovassa poliittisena provokaattorina 1913-14. Kuoli 1935 alkoholismiin.

Sergei Kirov (Сергеи Киров). Neuvostovenäläinen poliitikko ja Leningradin johtaja kuolemaansa asti vuonna 1934. Nautti kansan ja aluksi myös Stalinin suosiosta kunnes hänen vaikutusvaltansa kasvoi liikaa, jolloin Stalin päätti hankkiutua hänestä eroon. Sai luodin päähänsä nuoren kommunistipuolueen jäsenen Leonid Nikolajevin toimesta (Nikolajevin kaupunki Ukrainassa ei sentään saanut nimeään Leonidin mukaan). Kirovin nimeä kantaa Ukrainassa mm. Kirovogradin kaupunki ja oblasti. Myös monet pienemmät kylät ja kaupunginosat.



Kliment Voroshilov (Климент Ворошилов) oli Neuvostoliiton sotilas- ja laivastoasioiden kansankomissaari 1925–1940 ja politbyroon jäsen 1926–1960. Myös Neuvostoliiton presidentin melko hyödytöntä virkaa Klim piti hallussaan vuosina 1953-60. Tunnetuksi hän tuli mokattuaan Talvisodan, vastustaessaan armeijan uudistuksia kuin myös täydellisestä kyvyttömyydestään johtaa ja ymmärtää modernia sodankäyntiä. Tämä Stalinin läheinen liittolainen oli kuitenkin tunnettu myös urheudestaan ja hyökkäsi panssarivaunujen kimppuun aseenaan pelkkä pistooli. Hänen poliittinen uransa jatkui verraten pitkään, ja hän kuoli vasta vuonna 1969. Syntyjään Kliment oli ukrainalainen, kotoisin läheltä Dnepropetrovskia. Luganskin kaupunki oli vuosina 1938-58 ja 1970-90 nimeltaan Voroshilovgrad. Hänen nimeään ovat kantaneet myös raskaat neuvostopanssarit. Nykyään mm. Donetskin keskusta sijaitsee Voroshilovski Rajonissa eli kaupunginosassa.

Roza Luxemburg (Роза Люксембург) 1871-1919 oli syntyjään puolalainen, Keski-Euroopassa vaikuttanut vasemmistoaktivisti joka oli Leninin ja Bolshevikkien vankkumaton kannattaja vaikkakin arvosteli näitä joskus. Kuoli Saksassa oikeistolaisten Freikorps-sotilaiden käsissa ja löytyi myöhemmin paloiteltuna joesta. Tämän kommunismin marttyyrin kunniaksi on nimetty mm. useita katuja monissa eri kaupungeissa.

Pavel Postishev (Павел Постышев) 1887-1939 on henkilökohtaisesti vaikuttanut Ukrainan historiaan melko lailla. Sen lisäksi että hän elvytti joulukuusitradition joulun symbolina hän edesauttoi huomattavilla panostuksilla monien ryhmien kuten pappien, kulakkien ja ulkomailla käyneiden henkilöiden vainoon ja tuhoamiseen Ukrainassa. Hän myös toimeenpani miljoonien ihmisten hengen vaatineen kollektivoinnin ja sitä seuranneen nälänhadan eli Holodomorin vuosina 1932-33, josta johtuen tai siitä huolimatta tällä Stalinin kätyrillä on hänen mukaansa nimettyjä katuja vielä tämänkin paivan Ukrainassa. Hän itsekin joutui Stalinin vainojen kohteeksi lopulta vuonna 1938, pidätettiin ja myöhemmin ammuttiin. Hrushsev rehabilitoi hänet vuonna 1956.



Tsheljuskintsev (Челюскинцев) eli vapaasti suomennettuna tsheljuskiniitit olivat miehistönä Tsheljuskin nimisellä arktisella tutkimuslaivalla jonka tehtävänä oli etsiä pohjoinen merireitti Murmanskista Vladivostokiin. Kuitenkin 13. helmikuuta vuonna 1934 laiva törmäsi jäävuoreen Tshuktshimerellä ja upposi. Miehistö kuitenkin onnistui pelastumaan jäälle. Jäälle he rakensivat todellisen neuvostohurmoksen vallassa, paria jäähakkua ja lapiota käyttäen kiitoradan jolle pelastuslentokoneet voisivat laskeutua. He eivät tehneet tätä vain kerran vaan peräti 13 kertaa!!
Lopulta Tsheljuskiniitit pelastettiin ja heistä tuli osa neuvostolegendaa.

Lisäksi monet Neuvostoideologiaan kiinteästi liittyvät käsitteet ovat olleet suosittu lähde nimettäessä ukrainalaisia kaupunkeja, kyliä, katuja yms. Tällaisia ovat esim. Puna-armeija eli Krasnaja Armija (Красная Армия), Punapartisaani eli Krasnii Partizan (Красний Партизан) tai työlaisten juhla vappu eli Pervomai (Первомай).

On mielenkiintoista nähdä häviävätkö nämä menneisyyden sankarit nimistöstä piankin vai ovatko he läsnäolollaan ilahduttamassa meitä ja tulevia sukupolvia vielä jatkossakin. Uskon jälkimmäiseen vaihtoehtoon sillä nimistön korvaaminen uusilla, jo pelkkä uusien nimien keksiminen olisivat valtava urakka. Ja Ukrainalla on kuitenkin tällä hetkellä hieman suuremmankin luokan asioita työn alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti