Babushka junassa matkalla itään

Babushka junassa matkalla itään
Babushka

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Sekalaista juttua mm. Tshernigovista

Jalkapallon EM-kisat lähestyvät ja kisakuume sekä Ukrainassa että Puolassa nousee. Aion toukokuun aikana kierrellä molemmissa maissa haistelemassa tunnelmaa ennen kisojen alkua. Valitettavasti en nimittäin todennäköisesti pysty olemaan paikanpäällä kun itse tapahtuma on käynnissä. Sinänsä katkeraa, sillä olen odottanut jo vuosikausia että pääsen näkemään hyvää futista tai vähintäänkin kokemaan ainutlaatuisen tunnelman jota EM-jalkapalloilu varmasti tuo mukanaan jokaiselle pelipaikkakunnalle. No, en ole vielä täysin luopunut toivosta olla paikalla. Aika näyttää.

Olin viime lokakuun lopulla matkaoppaana eräälle suomalaisryhmälle joka vieraili Kiovassa. Yksi päiväretkemme suuntautui Tshernigoviin (Чернігів ukr. Чернигов ven.) josta usein käytetään myös englantilaisittain translitteroitua nimeä Chernigov. Kyseiseen kaupunkiin pääsee helposti ja edullisesti päärautatieaseman uuden puolen edessä olevalta aukiolta lähtevillä minibusseilla. Bussien tuulilaseissa on yleensä selkeä, iso kyltti jossa kohteen nimi lukee. Toki kyrillisillä kirjaimilla.
Aina ei paikalla ole juuri sopivaa bussia mutta yleensä noin puolen tunnin odottelun jälkeen paikalle kurvaa sopiva bussi. Toki vuoroväli riippuu kohteesta. Ryhmän kanssa liikkuessa oli sinäänsä helppoa että täytimme koko bussin joten matkaan päästiin heti. Kuskithan odottelevat mielellään jotta saavat autonsa mahdollisimman täyteen. Matka on omatoimisellekin reissaajalle helppo toteuttaa ja Tshernigov on mielenkiintoinen, historiaa pullollaan oleva kaupunki. Miinuspuolena on mainittava matkan kesto eli noin 2,5 tuntia, vaikka kilometreissä matkaa ei kerrykään kuin noin sata. Takaisinpäin Kiovaan lähdettäessä busseja voi bongata esimerkiksi Hotelli Ukrainan kulmalta. Kyseisestä hotellista voi muuten hakea ilmaisen kartan.

Kuten mainitsinkin, on noin 300 tuhannen asukkaan Tshernigov historiallinen kaupunki. Ja itseasiassa sieltä ei juuri mitään Kiovan Rusin aikaa uudempia nähtävyyksiä kannata yrittää etsiäkään.

Hotelli Ukrainan ohitse kulkevaa Prospekt Miraa pitkin kaakkoa kohti kulkiessaan, saapuu lopulta kaupungin päänähtävyyden eli Dytynetsin (usein kantaa myös vaihtoehtoista nimeä "Val" eli valli) äärelle.
Kyseessä on puistomainen, vehreä alue jonka reunalta on kauniit näkymät yli Desna-joen.
Alueella on useita merkittäviä, keskiaikaisia kirkkoja kuten Boryso-Hlebskin Katedraali 1100-luvulta sekä Spaso-Preobrazhenskyn Katedraali vuodelta 1017, johon useita Kiovan Rusin aikaisia aatelisia on haudattu (mm. Jaroslav Viisaan veli).
Vallin reunoilla on rivissä myös 1700- luvun kanuunoita.

Prospekt Miran varrelta, talosta nro. 20 löytyy myös mukava ruokailupaikka, nimittäin kellariravintola Pub Falvarek (фалварек). Vaikka nimessä onkin tuo sana "pub", on kyseessä ihan kunnon ruokaravintola. Kuvia voi vilkaista tuolla: http://anoncer.net/cn/falvarek.

Jos kaupungissa haluaa yöpyä, on yksi vaihtoehto tuo mainitsemani Hotelli Ukraina. Keskitason perushotelli. Kotisivut ositteessa www.hotel-ukraina.com.ua myös englanniksi.

Itse Tshernigovin kaupungin turismisivut, niinikään englanniksi löytyvät täältä: http://chernihivtourist.com.ua/en

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti